3 voordelen van het kennen van jouw persoonlijkheidstype

3 voordelen van het kennen van jouw persoonlijkheidstype

Clipboard with personality test on an office desk. Assessments and business concept.

Heb je je ooit afgevraagd waarom bepaalde persoonlijkheidstypes je aantrekken terwijl andere je afstoten? Dat komt omdat elke persoonlijkheid uniek is. Het heeft bepaalde eigenschappen die we ofwel aantrekkelijk of afstotend vinden.

De meeste mensen denken dat persoonlijkheidstypen in twee categorieën zijn onder te verdelen: introverte en extraverte mensen. Maar eigenlijk is er veel meer aan de hand.

Introverten en extraverten zijn twee algemene categorieën, maar er zijn vele subcategorieën in elke categorie. Volgens het Myers-Briggs classificatiesysteem zijn er 16 persoonlijkheidstypen. Elk persoonlijkheidstype wordt vertegenwoordigd door een code. Onder elke code staat een beschrijving van de persoonlijkheid die het type vertegenwoordigt. Om de jouwe te weten te komen, moet je de test doen.

Het kennen van jouw persoonlijkheidstype kan je een voorsprong geven in jouw persoonlijke en professionele leven. Hier zijn drie manieren waarop een korte persoonlijkheidstest jou in het leven kan helpen.

Ken jouw sterke en zwakke punten

Door jouw persoonlijkheidstype te kennen, kun je jouw sterke en zwakke punten identificeren. Iedereen houdt ervan om dingen op verschillende manieren te doen – geen twee mensen zijn gelijk in hoe we dingen benaderen.

Als je jouw sterke punten kent, kun je die uitspelen en in jouw voordeel gebruiken – in werk en relaties. Op dezelfde manier kan het kennen van je zwakke punten je helpen te zien hoe ze je leven belemmeren en je misschien helpen manieren te vinden om hun invloed op je leven te minimaliseren.

Begrijp jouw gevoelens en handelingen

Als je jouw persoonlijkheid kent, kun je jezelf en de mensen om jou heen beter begrijpen. Het kan jou aanwijzingen geven waarom bepaalde mensen op een bepaalde manier denken of voelen en waarom en hoe je denkt of voelt anders is dan zij.

Je kunt je bijvoorbeeld afvragen waarom jij zo nerveus bent als je in het openbaar bent of een toespraak houdt, terwijl anderen daar zo ontspannen over zijn. Of waarom mensen zich op hun gemak voelen als ze onderweg hun schema’s maken, terwijl jij zo star bent in een structuur en graag alles van tevoren plant?

Het kennen van je persoonlijkheid is de sleutel tot het blootleggen van je diepe zelf. Het kraken van die “waarom” code helpt je om je meer op je gemak te voelen met jezelf en ook open en acceptabel te zijn ten opzichte van de manier van denken van andere mensen.

Leer je emoties onder controle te houden

We reageren allemaal anders op stress, conflicten en andere omstandigheden die het leven ons toewerpt. Als je jouw persoonlijkheid kent, kun je voorspellen hoe je op bepaalde situaties zult reageren.

Als je bijvoorbeeld een extravert type bent, zul je bij stress waarschijnlijk meer geneigd zijn om bij mensen in de buurt te zijn en sociale interacties aan te gaan. Je zult sociale uitlaatkleppen gebruiken als een manier om je te helpen de stress te minimaliseren. De aanwezigheid van anderen is wat je nodig hebt om jezelf op te laden.

Lees ook: 3 Voordelen van het gebruik van akoestische panelen