Alles over huren in Nederland

Als je kort in Nederland blijft is het beter om een woning te huren dan een te kopen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over een woning huren in Nederland.

Goedkoop huren

Als je student, alleenstaande of voor korte tijd in het buitenland werkt, kan een kamer de meest ideale huisvestingsoptie zijn. Bij het huren van een kamer worden vaak faciliteiten gedeeld, zoals de keuken, badkamer, douche en woonkamer, maar een betaalbare huurprijs is soms de tijdelijke gemeenschappelijke levensstijl waard. Bovendien zijn veel woningen met kamerverhuur studentengebouwen en dat betekent dat er meestal wasmachines beschikbaar zijn om te gebruiken, zodat u op de lange termijn (geen woordspeling bedoeld) veel geld kunt besparen.

Houd er wel rekening mee dat er beperkingen kunnen gelden bij het huren van een kamer of kortdurende huur. Sommige bureaus kunnen ervoor kiezen om hun woning alleen te verhuren aan vrouwen of aan mensen met een arbeidscontract, waarbij studenten of expats die net naar Nederland zijn verhuisd, worden geweigerd. Daarnaast kunnen kortetermijnhuurovereenkomsten ook prijzig zijn, omdat het vaak gaat om volledig gemeubileerde appartementen of huizen die volledig gemeubileerd zijn om het u gemakkelijk te maken. Als u zich deze handige optie kunt veroorloven, ga er dan voor.

Een woning vinden via een makelaar

De inzet van een makelaar zal helpen om de tijd en moeite die nodig is om een geschikte woning te vinden te minimaliseren, omdat de meeste makelaars in Nederland zoals www.immo.nl goed getraind zijn in het navigeren door het ongrijpbare Nederlandse woningsysteem. Naast het afstemmen van uw woonwensen en het verstrekken van informatie over de stad, beantwoorden veel bureaus graag al uw vragen en bieden ze u zelfs extra diensten aan, zoals het regelen van parkeervergunningen, verzekeringen en nutsabonnementen.

Een woning huren via een site

Om te voorkomen dat er makelaarskosten worden betaald en dat er betere deals worden gesleept, kiezen veel woningzoekenden ervoor om sites te bezoeken die reclame maken voor particuliere eigendommen, zoals Marktplaats, de Nederlandse tegenhanger van Craigslist. Craigslist biedt ook particuliere aanbiedingen in Nederland, met name in de regio Amsterdam/Randstad, en heeft een sterrensysteem om u te helpen uw favorieten gemakkelijk te bewaren tijdens uw online jacht.

Houd er rekening mee dat het huren via een particuliere verhuurder niet altijd de beste keuze is. U loopt het risico dat u een slechte deal afsluit, weinig of geen zekerheid krijgt, of zelfs een illegale woning huurt. Een zeker teken van fraude is als de eigenaar je niet toestaat je bij hem/haar in te schrijven, wat je moet doen om post te kunnen ontvangen en de gemeente op de hoogte te brengen van je verblijfplaats. Let op: huurovereenkomsten in Nederland kunnen schriftelijk of mondeling zijn, dus vergeet niet een getuige mee te nemen bij het afronden van de zaken. Het afsluiten van een deal kan spannend zijn, maar niet als het een slechte deal is!