Alles wat je moet weten over tuningboxen

Om het vermogen van uw diesel- of benzinemotor te verbeteren, zijn er twee belangrijke manieren om de ECU te wijzigen: tuningboxen of een nieuwe auto. De tuningbox – ontworpen voor zowel benzine- als dieselmotoren , het werkt door het signaal tussen de ECU software en het brandstofinjectiesysteem te veranderen. De wijziging ’trucjes’ van de ECU om de hoeveelheid ingespoten brandstof te verhogen, waardoor deze de druk kan opvoeren, wat resulteert in meer koppel en vermogen. Door de aanpassingen van auto’s wordt de software van de ECU echter direct gewijzigd. De heraanpassingsprocedure is volledig permanent┬á veel dealers kunnen bewijs vinden dat de auto is aangepast.

Je eigen auto chiptunen

Als het gaat om de installatie, duurt een tuning box slechts enkele minuten. U kunt de doos zelf installeren, met veel instructies en YouTube-gidsen die online beschikbaar zijn. Hoewel er professionals zijn die kunnen helpen bij de installatie van de doos zoals www.power-performance.nl, is er geen enkele reden waarom u de doos niet zelf kunt installeren – zelfs zonder professionele bijles of eerdere vaardigheden. Als je echter de ECU aanpast en uw auto zelf, dan kan het zijn dat u meer schade veroorzaakt dan het goede eruit haalt. In feite kunt u onherstelbare schade aan de motor veroorzaken en uw garantie ongeldig maken.

Geen recht op garantie

Zoals eerder vermeld, het chipunen van de auto kan uw garantie ongeldig maken. Elke nieuwe auto wordt standaard geleverd met een garantie, met verschillende lengtes. De meeste gaan echter gemiddeld drie jaar mee. Het doel van de garantie is om ervoor te zorgen dat de mechanische onderdelen, zoals de motor, versnellingsbak en het elektrische systeem, werken zoals het hoort. Aangezien de motor onder de garantie valt, loopt u het risico geld te verliezen door de ECU aan te passen. De ECU regelt in wezen hoe de motor werkt. Een remapping werkt dan door de software permanent te wijzigen om het koppel en het vermogen te verbeteren. De waarden op de kaart worden herschreven en de ECU laat evident bewijs achter op de kaart. Vandaag de dag wordt de technologie gebruikt om dit soort wijzigingen automatisch op te nemen op het diagnoseapparaat van de dealer, waarbij het hoofdkantoor onmiddellijk wordt geïnformeerd, zonder dat de dealer dit hoeft te doen. Daarom kan de fabrikant dit zien en vervalt natuurlijk de garantie.

Zolang u uw tuningbox voor een bezoek aan de dealer weghaalt, zou er geen spoor zijn van de installatie van de tuningbox.