De ultieme stappenplan om een opleiding te kiezen

Doorloop de volgende stappen om een juiste opleiding te kiezen.

1. Waar ben je echt in geïnteresseerd?

Het is echt belangrijk om na te denken over waar je in geïnteresseerd bent en welke opleiding je wilt volgen. Is het omdat je je spannende, glinsterende carrière vooruit kunt zien? Of is het omdat het is wat je ouders willen? Door jezelf nu in vraag te stellen, kun je precies uitzoeken welke weg je wilt dat je met je opleiding verder gaat.

2. Waar wil je studeren?

Er zijn eigenlijk twee delen. Waar is het beste land om je in dit vakgebied te specialiseren? Misschien is het een land met veel stage- en afstudeermogelijkheden in die branche. Of een stad die toegang heeft tot specifieke bronnen. Als je geïnteresseerd bent in mariene biologie, waarom ga je dan niet direct naar ’s werelds grootste koraalrif in Australië en leer je direct bij de bron?

LEES OOK: Twee redenen om een scooter te leasen

Het is ook een goed idee om je af te vragen: waar in de wereld zou je graag een paar jaar willen wonen? Dit is een kans om een nieuwe taal en een nieuwe cultuur te leren, nieuwe vrienden te maken en een andere manier van leven te ervaren. En als je gelukkig bent in je leven, dan zul je ook gelukkig zijn in je studie.

3. Doe je huiswerk

Je moet al je opties beperken tot ongeveer vijf echte, praktische keuzes. Dat vergt veel onderzoek, door hbo opleidingen vergelijken krijg je meer inzicht.  Lees studenten blogs om te zien hoe het echt is. Glanzende prospectussen vertellen je niet altijd het volledige verhaal, dus praat met mensen die je kent en die in dat land of die in die stad hebben gestudeerd over hoe het echt is.

4. Wat is belangrijk voor u?

Tijdens je onderzoek kom je met allerlei verschillende criteria om een universiteit of opleiding te beoordelen op basis van verschillende criteria. Maak dus een shortlist van de top drie functies die je zoekt. Dit kunnen zijn: schoolrangschikking of prestige, onderzoeksfaciliteiten, praktische ervaring en stages, kosten voor collegegeld, ondersteunende diensten voor studenten, veiligheid, sociaal leven, kans om te reizen, … er zijn zoveel variabelen, en wat goed voor je is, kan helemaal verkeerd zijn voor iemand anders.

5. Hoe vind je het om te studeren?

Hopelijk heb je nu al een idee hoe je het liefst studeert. En hopelijk is het antwoord niet ‘door te slapen’ of ‘door met mijn vingers te kruisen als ik de examenzaal binnenloop’. Sommigen geven de voorkeur aan eindexamens, anderen houden van reguliere opdrachten om ze het hele jaar door bezig te houden. Sommigen houden van theorie, anderen houden van praktische hands-on applicaties.