Een woning kopen in Nederland

Hoewel het waarschijnlijk beter is om een tijdje te huren voordat u een huis koopt, kan het verschil in maandelijkse betalingen het kopen van een huis een aantrekkelijke optie maken voor degenen die langer blijven. Het verschil komt grotendeels voort uit het feit dat de Nederlandse overheid (vooralsnog) een deel van de hypotheekrente aflost in de vorm van een belastingverlaging.

Na verloop van tijd realiseren de meeste expats zich dat het aantrekkelijker is om een woning (onroerend goed) in Nederland te kopen in plaats van in een huurwoning of appartement te verblijven. Na een praatje met hun vrienden of belastingaccountant kwamen ze erachter dat het aantrekkelijker is om een huis of appartement in Nederland te kopen:

Het kopen van een woning is de eerste stap naar het opbouwen van (persoonlijk) vermogen. Door de spaar- en fiscale regelgeving in Nederland is het mogelijk om belastingvrij te sparen voor uw huis;

Alle stappen

Wat u in het proces moet doen is: rondkijken naar de woning (onderzoek), onderhandelen met de verkopende makelaar, zorgen dat de juiste voorwaarden voor de aankoop worden geaccepteerd, het technisch onderzoek verzorgen, een goed oordeel vellen over de (juridische) inhoud van de koopovereenkomst, de hypotheek met de gevraagde voorwaarden verzorgen, de benodigde documenten voor de hypotheek in ontvangst nemen, contact opnemen met de notaris voor het opmaken van de juridische akten voor de datum van oplevering (inclusief vertalingen) en het regelen van de fiscale zaken die daarbij komen kijken. Voor expats is het ook een complicerend feit dat zij vaak niet bekend zijn met het Nederlandse recht (continentaal recht), wat heel anders is dan bijvoorbeeld het Britse recht.

Voordat je een woning koopt

Voordat u uw nieuwe woning koopt, moet u een tijdrovend proces doorlopen met een groot aantal betrokken derden zoals de makelaar (immo.nl raden wij aan), de hypotheeknemer voor het verstrekken van een hypotheek (lening) (bijv. bank of verzekeringsmaatschappij), de notaris en de belastingadviseurs. Hierdoor kan het zijn dat u in een bepaald stadium van het proces het spoor bijster raakt.

De Vastgoedmarkt in Nederland laat aan de hand van historische cijfers zien dat deze meer groeit dan de inflatie, wat een aantrekkelijke investering oplevert. Ten tweede zal door de inflatie ook uw hypotheekschuld licht afnemen;

De Nederlandse belastingdienst biedt huiseigenaren jaarlijks een belastingvoordeel aan. Eigenaren van een (woon)woning krijgen een belastingteruggaaf over de betaalde rente op de hypotheek die voor de aankoop van deze woning is gebruikt tot een maximum van 55% (de hoogste belastingschijf). Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de belastingadviseurs u zullen adviseren om een woning in Nederland te kopen, omdat expats meestal een zo hoog mogelijke belastingteruggave krijgen.

Dit is een complex gebied en het is raadzaam om hulp in te roepen bij een professionele financiƫle adviseur voordat u overgaat tot een aankoop.