Is eten in Costa Rica saai?

Benieuwd wat te eten valt in Costa Rica? De traditionele borden van Costa Rica worden vaak bekritiseerd omdat ze volledig ongeïnspireerd, saai en repetitief zijn. Een eenvoudig bord met rijst en bonen wordt bij de meeste maaltijden geserveerd, en hoewel de meeste Costa Ricanen er geen last van hebben omdat het betaalbaar is. Bovendien vinden buitenlanders de herhaling misschien een beetje saai.

Neem bijvoorbeeld het ontbijt; de meeste kleine restaurants dringen al snel aan op gallo pinto, dat is gemengde rijst en zwarte bonen. Gallo pinto (uitgesproken als gaiyo peen-toe) wordt letterlijk vertaald in ‘gevlekte haan’ en is een nationaal gerecht in zowel Nicaragua als Costa Rica. Voedselhistorici denken dat het gerecht zijn naam heeft gekregen omdat het gemaakt is om het gebrek aan kip te verbergen. “Hoewel vlees in de meeste maaltijden als een hoofdbestanddeel wordt beschouwd, kunnen veel gezinnen het zich gewoonweg niet veroorloven” verteld Witropatravel. De heuvel van rijst, bonen, uien en paprika’s in gallo pinto, gaat vaak gepaard met eieren, toast, gebakken bakbananen en natuurlijk koffie.

Voor de lunch is het typische gerecht een casado, genoemd naar het huwelijk van voedsel in een kleine ruimte. Een groot bord voedsel bestaande uit een te grote biefstuk of kippenborst en wordt altijd geserveerd met een kleine berg rijst en bonen.

Zie je het probleem? Rijst en bonen worden twee keer per dag geserveerd, vaak drie keer voor het diner. Voor de lokale bevolking wordt dit dag in en dag uit herhaald.

 

Eten om te proberen

Voordat u moe wordt van te veel van hetzelfde en uw toevlucht neemt tot het lopen in een McDonalds, overweeg dan deze lijst van typische voedingsmiddelen en snacks die de meeste Costa Ricanen vergeten aan te raden:

 

Chorreadas – maïspannenkoeken geserveerd met natilla crème. Het wordt gemaakt door maïspuree met melk en specerijen te ,mengen en vervolgens het mengsel in een bakplaat gieten. Deze maïspannenkoeken zijn een uitstekend voor ontbijt of als tussendoortje in de middag.

Guayaba -Guayaba jam is de perfecte smeersel voor uw ochtendtoast. De meeste restaurants zouden het moeten hebben.  Vanwege de hoge niveaus van pectine, guayaba, of guave in het Nederlands, wordt het vaak gebruikt in snoepjes en jam. Als je niet het geluk hebt om de jam versie tegen te komen, kijk dan eens in de kleine kiosken voor guayaba snoepjes. Dit exotische fruit belooft je een snelle uitbarsting van energie te geven, hoe je het ook eet.

 

Guanábana –  deze vrucht is het lekkerst om in een smoothie te doen. Het is erg populair in Latijns-Amerika en wordt vaak opgenomen onder de batido, oftewel smoothie, in secties van het menu. Vergeet niet om uw ober altijd te vragen welke smoothies ze hebben, want soms staan ze niet altijd op het menu. Als je ooit in een fruitmarkt bent, vraag dan aan verkopers om er een aan te wijzen. Zij zullen u iets laten zien dat lijkt op een langwerpige watermeloen met naalden.