Vacature Tandhygiënist gevonden? Dit moet je eerst lezen

Tandhygiënisten verwijderen zachte en harde aanslag van de tanden, leren patiënten hoe ze een goede mondhygiëne kunnen toepassen en bieden daarnaast preventieve tandheelkundige verzorging. Ze onderzoeken de tanden en het tandvlees van patiënten en registreren de aanwezigheid van ziekten of afwijkingen.

Tandhygiënisten gebruiken een assortiment aan hulpmiddelen om hun werk te doen. Hand- en roterende instrumenten en ultrasone apparaten worden gebruikt om de tanden schoon te maken en te polijsten, waaronder het verwijderen van tandsteen, tandsteen, vlekken en tandplak. Hygiënisten gebruiken röntgenapparatuur om tandheelkundige foto’s te maken en soms ook om de film te ontwikkelen. Ze kunnen modellen van tanden gebruiken om de mondhygiëne uit te leggen, wortelplanning als een parodontale therapie uit te voeren of om holtepreventieve middelen zoals fluoriden en kuil- en fissuurafdichtingsmiddelen toe te passen.

Tandhygiënisten zoals Zoetermeer Tandarts, helpen patiënten ook bij het ontwikkelen en behouden van een goede mondhygiëne. Ze kunnen bijvoorbeeld de relatie tussen voeding en mondhygiëne uitleggen of patiënten informeren over de keuze van tandenborstels en hen laten zien hoe ze hun tanden moeten poetsen en flossen.

tandarts zoetermeer

Hygiënisten stellen soms een diagnose en andere keren bereiden ze klinische en laboratoriumdiagnosetests voor die de tandarts kan interpreteren. Hygiënisten werken soms naast de tandarts tijdens de behandeling.

Werkomgeving

Tandhygiënisten werken in schone, goed verlichte kantoren. Belangrijke gezondheidswaarborgen zijn onder meer de strikte naleving van de juiste radiologische procedures en het gebruik van geschikte beschermingsmiddelen bij het toedienen van verdovings. Tandhygiënisten dragen ook een veiligheidsbril, een chirurgisch masker en handschoenen om zichzelf en patiënten te beschermen tegen infectieziekten. Tandhygiënisten moeten er ook op letten dat mogelijke schouder- en nekletsels tijdens het werken met patiënten worden voorkomen.

Flexibele planning is een onderscheidend kenmerk van deze functie. Voltijds, parttime, ’s avonds en in het weekend zijn veel voorkomende schema’s. Tandartsen huren vaak hygiënisten in om slechts 2 of 3 dagen per week te werken, zodat kunnen de hygiënisten banen in meerdere tandkantoor kunnen houden. In 2010, werkte ongeveer de helft van alle mondhyginisten werkte deeltijds – minder dan 36 uren per week.

Vereiste opleiding & training

Een middelbare schooldiploma en de scores voor de toelatingstoets zijn meestal vereist voor toelating tot een programma voor tandhygiëne. Middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in het worden mondhygiënisten moeten cursussen volgen in biologie, chemie en wiskunde. Sommige mondhygiëneprogramma’s vereisen ook dat de aanvragers ten minste een jaar van de universiteit hebben voltooid. Specifieke toelatingseisen verschillen meestal van school tot school.