Waarom is de Italiaanse keuken zo aantrekkelijk?

Waarom is de Italiaanse keuken zo aantrekkelijk?

De Italiaanse keuken, die door sommigen wordt beschouwd als ’s werelds populairste keuken, maakt een groei door. Consumenten genieten van de authentieke Italiaanse smaken en ingrediënten en van de positieve associatie met het mediterrane dieet, waarvan wordt gezegd dat het gezondheidsvoordelen oplevert. Kenmerkend voor Italiaanse gerechten zijn eenvoud, evenwicht, gemakkelijk herkenbare smaken en het gebruik van in Italië geproduceerde ingrediënten. Je kunt je Italiaanse producten online of in de winkel kopen. Ben je er nog niet over uit wat je precies wilt maken of wil je graag iemand een attent cadeau doen? Bekijk hier de Italiaans cadeaupakket! Vermeldingen op de voor- en achterkant van de verpakking over de versheid, authenticiteit en voedingswaarde van het product kunnen de aantrekkingskracht op de consument vergroten.

De blijvende populariteit van Italiaans voedsel

Het mediterrane dieet zoals wij dat kennen, is meer dan 2000 jaar geleden in het Romeinse Rijk ontstaan. Men denkt dat de Italiaanse smaken en gerechten zich na de val van het rijk hebben verspreid en geëvolueerd, toen elke regio begon te experimenteren met unieke manieren van koken. Na eeuwen van specialisatie zijn de keukens van deze verschillende regio’s nu samengevoegd in de categorie die algemeen wordt herkend als Italiaans eten.

Italië kent sterke gastronomische tradities, deels te wijten aan nostalgie en plaatselijke trots. Maar de aantrekkingskracht van Italiaans eten houdt niet op bij de grenzen van Italië. De Italiaanse keuken is de populairste keuken die in heel Europa wordt geconsumeerd: 44.3 procent van de Europese consumenten zegt regelmatig Italiaans te eten buiten Italië. Eerder dit decennium werd pasta uitgeroepen tot het populairste gerecht ter wereld, waarbij inwoners van Venezuela, Tunesië, Chili en Peru er een sterke voorkeur voor aan de dag legden. Het boek “How Italian Food Conquered the World” laat zien hoe de Italiaanse keuken in de afgelopen twee decennia is uitgegroeid tot wat sommigen beschouwen als de populairste keuken ter wereld.

Een paar basisprincipes dragen hiertoe bij: hoewel het duizenden jaren geleden is ontwikkeld, past de eenvoud van traditioneel Italiaans eten en Italiaanse smaken vandaag de dag bij de back-to-basics-mentaliteit van consumenten met een clean label, het universele verlangen naar de smaak van nostalgische en zelfgekookte maaltijden en de groeiende vraag naar voedingsmiddelen die goed zijn voor de gezondheid, zoals basisvoedingsmiddelen uit het mediterrane dieet, waaronder volle granen, magere eiwitten en groenten.

Simpel gezegd komt de populariteit van Italiaans eten neer op smaak en voeding.

Lees ook: Hoe reis je met een diamond painting kit?