Waarom is wieluitbalancering belangrijk?

Waarom is wieluitbalancering belangrijk?

Banden moeten in contact zijn met het wegdek voor een doeltreffende overdracht van rem- en acceleratiekrachten. Alle krachten die de banden ondervinden, worden tot op zekere hoogte ook op het stuurwiel overgebracht. Daarom spelen wielen (combinatie van velg en band) een cruciale rol in de algehele dynamiek van de auto. Om stabiel te kunnen blijven sturen, is het ook belangrijk dat de banden contact houden met de weg.

Aangezien de wielgroep rond het middelpunt draait, werken de middelpuntvliedende krachten in op het middelpunt van de as en dit zou allemaal natuurlijk goed werken als de wielen perfect in balans zouden zijn. Maar zelfs met zeer nauwkeurige fabricagemethoden kunnen gewichtsonevenwichten niet worden vermeden. En de gewichtsonevenwichten verschuiven het effectieve middelpunt/as van de rotatie van de wielassemblage, wat stuiteren, wiebelen enz. veroorzaakt en het rijgedrag van de auto beïnvloedt. Het uitbalanceren van wielen is niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van weggedrag en rijcomfort, dat zeer nadelig en oncomfortabel kan worden, maar ook vanuit veiligheidsperspectief, omdat de auto een stabiele basis verliest waardoor hij kan reageren op krachten.

Wat zijn de verschillende soorten balancering?

Wielen worden op twee manieren gebalanceerd – statisch en dynamisch. Statisch balanceren houdt in dat wielen in rust worden gebalanceerd. Dit wordt meestal gedaan met een bubble balancer waarbij een wiel wordt gebalanceerd om ervoor te zorgen dat op- en neerwaartse beweging van het wiel wordt voorkomen met een gewicht dat aan de buitenkant van de rand van de velg wordt geplaatst.

Bij dynamisch balanceren worden de zware punten aan de tegenoverliggende zijden uitgebalanceerd door het plaatsen van de juiste gewichten waardoor de shimmy / wobble wordt voorkomen. De meeste moderne balanceermachines kunnen zowel de onbalanskracht (op en neer) als de onbalanswobble (zijdelingse verdraaiing) in één keer uitbalanceren. De balanceermachine adviseert om het juiste gewicht aan de buiten- en de binnenrand te plaatsen.

Wat zijn de nadelige effecten van ongebalanceerde wielen?

Ongebalanceerde wielen hebben op korte termijn invloed op het rijgedrag en de handling. Als een auto langere tijd op ongebalanceerde wielen rijdt, kunnen de banden ongelijkmatig slijten. Op lange termijn kan het ook de ophanging en de stuurinrichting beschadigen, met dure reparatierekeningen tot gevolg.

Hoe vaak moet ik het laten doen?

In het ideale geval moet je om de 10.000 km laten balanceren, zolang de geplaatste gewichten niet zijn verstoord. Als je meestal over hobbelige wegen rijdt (die meer ongelijkmatige slijtage kunnen veroorzaken), is het raadzaam om het vaker te doen (om de 5000 km of zo). Het is raadzaam de wielen te controleren op balancering telkens wanneer de band of velg wordt vervangen.

Lees ook: Waarom is de Italiaanse keuken zo aantrekkelijk?